מיקום: המַאֲדָמָה
גיל: שכבה ט' ומעלה
אורך הקורס: 15 מפגשים
אורך מפגש: שעתיים אקדמיות
תדירות מפגשים: אחת לשבוע
גודל קבוצה: עד 20
בקורס אנו משלבים בין אחד מהמקצועות העתיקים בעולם - חקלאות, שהוא כשלעצמו מקצוע רב תחומי, לבין עולמות התוכן החדשניים ביותר - הנדסת מערכת, תוכנה, רובוטיקה והדפסה בתלת מימד - כל זה דרך מכשיר שמזכיר לנו מתי להשקות אותו נבנה מהבסיס. הקורס הוא חלון לעולם ההנדסה החקלאית.
הנדסה היא שם כללי ליישום המדע לצורכי האנושות. העוסקים בהנדסה נקראים מהנדסים. המהנדס חייב לזהות ולהבין את המגבלות הרלוונטיות על מנת ליצור תכנון מוצלח. מגבלות אלה כוללות כמות משאבים מוגבלת, מגבלות טכנולוגיות/פיזיקליות, גמישות לתוספות ותכנונים עתידיים, ועוד.
תוצר של משתתפת בקורס
מהנדסים משתמשים בידע של מדע ומתמטיקה, ושל ניסיון רלוונטי, בשביל למצוא פתרונות סבירים לבעיות. אם מספר פתרונות סבירים קיימים, המהנדס מעריך את הפתרונות השונים על יתרונותיהם וחסרונותיהם, ובוחר בפתרון שתואם את הדרישות באופן הטוב ביותר.
מבנה הקורס הוא ייחודי ומשלב מספר אסטרטגיות הוראה ולוקח השראה מעולם הלמידה הדיגיטלית בכלל, וממודל הנבחרת בפרט:
כאשר התלמידים עובדים בצוותים של זוגות אותם הם בחרו כאשר ביצענו מיפוי יכולות וצרכים בשיעור הראשון. למרות העבודה בזוגות, מרכיב משמעותי במשוב ובציון הכיתתי, ולכן גם עבור הציון האישי, הוא ההתקדמות של כולם.
תלמידים רצים קדימה, מורה מאסף: ההוראה הדיפרנציאלית באמצעות הקורס המקוון מאפשרת לתלמידים זריזים להמשיך להתקדם לפי הקצב שלהם (בלי לשכוח כאמור את חבריהם לכיתה), אך בשונה ממודל הנבחרת, כיוון שהמנחה גם מוכשר בהוראת הקורס, המורה עובד Live עם המאחרים, עד אחרון התלמידים.
שקיפות בהתקדמות: הקורס הדיגיטלי מאפשר לייצר תמונה מתמשכת של ההתקדמות הכיתתית, אליה שוותפים כל התלמידים בכיתה, ובכך לאפשר לצוותים מתקדמים לעזור לצוותים מעוכבים. זה, כמובן, תלוי בכך שאנו מכריזים על כך שהמטרה המשותפת של הכיתה כולה היא לעבור את הקורס בהצלחה.
שליפה מתמדת ומתמשכת של הידע הנלמד: לאורך כל הקורס, כמעט אחרי כל נושא מופיעות מספר שאלות בטופס דיגיטלי שמבקשות מהתלמידים אחזור מהיר ומיידי של הידע. חלק מהשאלות הן שאלות שבוחנות הקשבה בלבד, וחלק מהשאלות דורשות חשיבה מקורית. החשוב הוא שלאורך כל הקורס התלמיד כל הזמן נע בין קשב לפעולה.
משוב אישי מתמשך: כחלק ממודל ההערכה המשולב, וככלי להתבוננות עצמית, כל תלמיד נדרש בסוף כל שיעור למלא משוב דיגיטלי על אופן התנהלותו בשיעור. המשוב מצטבר לתלקיט של משובים שבסופו של קורס ניתן להתבונן עליהם ממבט על ולהתייחס אליהם כמפת דרכים אישית, מקבילה לעבודה עצמה.
מבט על שקיפות בהערכה הקבוצתית
עולם התוכן אותו התלמידים פוגשים בקורס הוא עולם תוכן מורכב, ולרוב המוחלט של התלמידים אין ניסיון מקדים משולב בתחומים אלו. הקורס שואף לקרב את התלמידים אל מקצועות ההנדסה בדרך ייחודית, שונה מהגישה המקובלת להוראה של מקצועות מסוג זה:
הנדסת מערכת: בקורס אנו מניחים כי הכלי המשמעותי ביותר שניתן להעניק לתלמידים בזמן כה קצר הוא לא ידע תיאורטי או אפילו יישומי בתכנות, אלקטרוניקה או תלת-מימד ואפילו לא בחקלאות או ביולוגיה, אלא דווקא החשיבה המערכתית - הנחת היסוד של הקורס היא שההבנה איך פועלות מערכות, סינטטיות או חיות, נוכל בעיקרון לעמוד בכל אתגר הנדסי שיבוא
למידה דרך התנסות: הקורס בא לחזק את היכולת של התלמידים ללמוד דרך התנסות וחקר, בגישות של הנדסה הפוכה, התבוננות והעתקה. כן, כן, אנחנו מלמדים שהעתקה היא דרך מהירה להתקדם, אם כי אחרי ההעתקה קיים שלב של התאמת הידע החיצוני לצרכים הספציפיים, משימה שאינה בהכרח פשוטה או קלה
כל האמצעים כשרים: הקורס בוחר לאמת את התלמידים עם העולם האמיתי, כולל סינון ידע רלוונטי מהאינטרנט, שימוש בAI, תיקון שגיאות של אחרים, וניסוי וטעייה חוזרים ונשנים. הנחת המוצא היא שהדבר הנכון הוא להפגיש את התלמידים עם המציאות ולא לנסות לנטרל את המציאות על ידי המצאת מגבלות מדומיינות סטייל בית ספר
להוריד את הקביים ולהתחיל ללכת - הקורס מתחיל מהבסיס ולאט, אך בקצב מתגבר התלמידים נדרשים למלא את החורים בעצמם, מתוך הנחת המוצא שהדרך הכי טובה להפחית חששות מחקר פתוח היא לבצע אותו בסביבה מבוקרת
חלוקת עבודה - הנחת מוצא היא שלתלמידים שונים ישנן יכולות שונות, וגם בתוך צוות של שניים יש לאפשר התמחות וחלוקת עבודה, תוך כדי שדואגים שעל אף חלוקת העבודה, כל אחד מחברי הצוות מכיר גם את העבודה של האחר, ובכך אנו מעודדים התפתחות אישית והתמחות תוך כדי שאנחנו לא מזניחים את המשמעות של שיתוף פעולה
דוגמא לסרטון מהקורס
לא פחות חשוב, בסוף הקורס התלמידים מחזיקים את התוצר שלהם ביד, רואים שהוא עובד, ואף מבינים איך הוא עובד.
הקורס יכול לשמש כפתיח מצויין ללימודי מקצועות ההנדסה השונים, מנקודת מבט מיוחדת, דרך פרוייקט וממבט על של הנדסת מערכת. הקורס גם מתאים כצוהר למגמות ההנדסה (אלקטרוניקה, רובוטיקה, מדעי המחשב, מכנטרוניקה) לתלמידים בכיתה ט' רגע לפני שהם בוחרים את מגמות הלימוד שלהם.
"הקורס חיבר אותי לעולם התכנות, התלת מימד והרובוטיקה, כולם בו זמנית! ממליץ לכל מי שמתעניין בתחום"
תלמיד ט', כפר הנוער ויצו נהלל, תשפ"ג
"הקורס היה ממש כיף ולמדתי המון על תכנות ועל איך עובדים מנועים וקלט ופלט"
תלמידת ט', כפר הנוער ויצו נהלל, תשפ"ג