תכנית "מדע אזרחי", שכבה ט'
תלמידים בימינו לא מכירים את החי והצומח מסביבם וכבר בקושי מבלים בחיק הטבע באופן כללי ובפרט בשעות בי"ס (במיוחד בחטה"ב והתיכונים). אפילו כשהם כבר יוצאים לטיולים עם המשפחה, עם תנועות הנוער או בתי הספר - אין תשומת לב לפרחי וחיות הבר, ליחסי הגומלין בינם לבין עצמם ועם האדם. יתרה מזאת, התלמידים בקושי מכירים את הטבע שנמצא ממש קרוב לביתם. כמו כן, אין להם מודעות להשפעה הגדולה של האדם על הטבע והסביבה קרוב לביתם (לקריסת המערכות האקולוגיות באופן כללי ובפרט לחי והצומח המקומי כאן בעמק יזרעאל והקונפליקטים שנוצרים בין הרצון לפתח את העמק לבין הרצון לשמר את המגוון הביולוגי הייחודי בעמק). לכן, אנחנו חושבים שחשוב להוציא את הילדים החוצה ובעזרת חווית פליאה ייחודית, לחשוף אותם לטבע היפה והמיוחד שקרוב לביתם על מנת "לפתוח להם את העיניים", מה שיעודד חיבור חיובי כלפי הסביבה הטבעית, ויגביר את המוטיבציה לשמור על הטבע שקרוב לביתם.
תכנית "מדע אזרחי", שכבה ט'
ממחקרים רבים שהתפרסמו בשנים האחרונות בעולם וישראל (ומניסיון אישי מהארץ), עולה שהשתתפות בפרוייקטים של מדע אזרחי (השתתפות אזרחים במחקרים), מעודדת חיבור עמוק של תלמידים ואזרחים לטבע שסביבם ומעודד אקטיביזם סביבתי לשמירה עליו. לכן הוחלט לצאת בתוכנית רוחבית של מדע אזרחי בעמק יזרעאל, בכדי לחשוף את כל תלמידי העמק לטבע היפה שסביבם בעזרת מחקר פעיל וחווית פליאה מהטבע שיובילו לאוריינות מקומית וגלובלית ויכולת לפעולה אקטיביסטית בנושאי סביבה. בעמק יזרעאל קהילה גדולה של אנשים אוהבי טבע וסביבה. גם את קהילת המבוגרים אנחנו חושבים שחשוב להוציא ולחבר לטבע בעזרת פרוייקטים של מדע אזרחי ביחד עם התלמידים ובכך לגרום לחיבור בין-דורי בין צעירי העמק לוותיקי העמק.
יוצאים להציב מצלמות שביל, לצלם חתולי ביצות
ביסוס קהילה רב-גילאית אקטיביסטית בעלת זיקה חזקה לאזור היפה בו היא חיה בעלת אוריינות מדעית וסביבתית גבוהה, ובעלת יכולות וכישורים לתמוך בעשייה אקולוגית סביבתית, שמושפעת ומשפיעה על האקדמיה, מקבלי ההחלטות ואנשי המקצוע.
יצירת חיבור חיובי כלפי הטבע המקומי בעזרת חווית פליאה ולמידה בטבע
קידום שמירה על המרחב הטבעי הקרוב לביתי - חיזוק הקשר למרחב בו אני חי
תרומה למחקר אזרחי מקומי ורלוונטי לרשויות ולחיי התושבים
גיבוש הקהילה וחיבורה לאקדמיה, למ.א עמק יזרעאל, רט"ג וגופים נוספים כמו קק"ל ורשות ניקוז קישון